Carbenet, Carbonet, Carmenét, Gros Cabernet, Gros Vidur, Kaberne fran.
francia eredetű, convar. occidentalis, subeonvar. gallica, provar mic-rocarpa, subprovar. Carmenét.
régi fajta, már az 1600-as években jól ismerték és kedvelték. Az egész világon elterjedt, ún. világfajta. Magyarországon is régóta termesztik, de korábban csak különlegességnek számÃtott. Ãllami elismerésben 1956-ban részesült. Az utóbbi években hazai terjedése egyre gyorsuló ütemű. Megtalálható minden vörösborvidékünkön.
Hosszú tenyészidejű, késÅ‘n érÅ‘ fajta. Október elején szüretelhetÅ‘, általában magas cukortartalommal. KözéperÅ‘s-erÅ‘s növekedési erélyű, termÅ‘képessége közepes, viszont klónja az alapfajtánál lényegesen többet terem. Másodtermés képzésre hajlamos. Edzett fajta. Talaj- és tápanyagigénye mérsékelt. A szárazságra különösebben nem érzékeny és a fekvéssel szemben sem támaszt különleges igényeket. Homokon is jól tenyészik. FagytűrÅ‘ képessége és rothadás-ellenállósága szembetűnÅ‘. Fürtjei sokáig a tokén tarthatók. Gyakran kevert ültetvényekben található a Cabernet sauvignonnal. A terhelésre nem érzékeny, szálvesszÅ‘s metszést, fokozott zöldmunkát kÃván. Bora szép szÃnű, fajtajelleges, kellemesen fanyar, bársonyos, testes, kiváló minÅ‘ségű. A Bordeaux-i borvidék egyik fÅ‘ fajtája, s a Merlot és a Cabernet sauvignon fajtákkal együtt a világhÃrű bordói vörösborok alapanyagát adja.
ajánlott fajtaként telepÃthetÅ‘ a Bükkaljai, a Balatonbogiári, az Etyek-Budai, a Hajós-Bajai, a Mátraaljai, a Soproni, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi borvidékeken, a Csongrádi borvidék Csongrádi, Kisteleki és Mórahalmi körzetében, a Kunsági borvidék szinte valamennyi körzetében, az Egri borvidék Egri, valamint a Mecsekalaji borvidék Pécsi körzetében. Engedélyezett fajtaként 5 borvidéken, illetve körzetben, alkörzetben ajánlott.
E. 11 jelű klónját Egerben szelektálták. Ãllami elismerést 1985-ben kapott.