Cabernet Franc
Cabernet Sauvignon
Cegléd Szépe
Cserszegi Fűszeres
Furmint
Hárslevelű
Juhfark
Kéknyelű
Kövérszőlő
Leányka
Nero
Ottonel Muskotály
Pinot Blanc
Pinot Noir
Rajnai Rizling
Savignon
Sárgamuskotály
Syrah
Szürkebarát
Tramini
Turán
Zeusz

Cabernet Franc

Cabernet Franc

Hasonnevei:

Carbenet, Carbonet, Carmenét, Gros Cabernet, Gros Vidur, Kaberne fran.

Származása:

francia eredetű, convar. occidentalis, subeonvar. gallica, provar mic-rocarpa, subprovar. Carmenét.

Elterjedtsége:

régi fajta, már az 1600-as években jól ismerték és kedvelték. Az egész világon elterjedt, ún. világfajta. Magyarországon is régóta termesztik, de korábban csak különlegességnek számított. Állami elismerésben 1956-ban részesült. Az utóbbi években hazai terjedése egyre gyorsuló ütemű. Megtalálható minden vörösborvidékünkön.

Termesztési értéke:

Hosszú tenyészidejű, későn érő fajta. Október elején szüretelhető, általában magas cukortartalommal. Középerős-erős növekedési erélyű, termőképessége közepes, viszont klónja az alapfajtánál lényegesen többet terem. Másodtermés képzésre hajlamos. Edzett fajta. Talaj- és tápanyagigénye mérsékelt. A szárazságra különösebben nem érzékeny és a fekvéssel szemben sem támaszt különleges igényeket. Homokon is jól tenyészik. Fagytűrő képessége és rothadás-ellenállósága szembetűnő. Fürtjei sokáig a tokén tarthatók. Gyakran kevert ültetvényekben található a Cabernet sauvignonnal. A terhelésre nem érzékeny, szálvesszős metszést, fokozott zöldmunkát kíván. Bora szép színű, fajtajelleges, kellemesen fanyar, bársonyos, testes, kiváló minőségű. A Bordeaux-i borvidék egyik fő fajtája, s a Merlot és a Cabernet sauvignon fajtákkal együtt a világhírű bordói vörösborok alapanyagát adja.

Telepíthetősége:

ajánlott fajtaként telepíthető a Bükkaljai, a Balatonbogiári, az Etyek-Budai, a Hajós-Bajai, a Mátraaljai, a Soproni, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi borvidékeken, a Csongrádi borvidék Csongrádi, Kisteleki és Mórahalmi körzetében, a Kunsági borvidék szinte valamennyi körzetében, az Egri borvidék Egri, valamint a Mecsekalaji borvidék Pécsi körzetében. Engedélyezett fajtaként 5 borvidéken, illetve körzetben, alkörzetben ajánlott.

Telepíthető klánjai:

E. 11 jelű klónját Egerben szelektálták. Állami elismerést 1985-ben kapott.

^^^
Mogyorósi Tibor H-8300 Tapolca Bem u. 24. Tel/Fax: +36 / 87 413-380 E-mail: info@oltvany.hu
blackmirror webdesign